Glutenfri Cheesecake med jordgubbar

Ingredienser: 

6-8 portioner

3 st ÄGG
1,5 dl STRÖSOCKER 
1 krm VANILJPULVER (eller 2 tsk vaniljsocker) 
200 gram FÄRSKOST
3 dl VISPGRÄDDE
1 paket Semper HAVREKAKOR (med choklad i) 
1 CITRON 
Dekorering: ca 1 liter JORDGUBBAR
Rund form med avtagbar kant

Gör så här:
Knäck äggen och lägg äggulorna i en lite större bunke och äggvitorna i en annan lite mindre bunke. (Den bunke som äggvitorna hälls i måste vara torr och fettfri.) Häll strösocker och vaniljpulver över äggulorna. Vispa till en pösig och luftig smet för hand eller med elvisp. Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastighet. Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lagom fast. Rör sedan ner grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen. Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, fettfria vispar) med elvisp. (Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.) Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna. Tvätta citronen och riv lite av skalet och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. (Det kommer inte att smaka jättemycket citron utan det blir mest syrligt, vill du skippa citronen går det bra, vill du ha mer citronsmak tillsätt mer skal eller saft i smeten, smaka av efter önskemål). Krossa kakorna. Lättast är att lägga kakorna i en påse och sedan med en hammare ta sönder de till smulor. Men det går lika bra att använada en mortel eller krossa dem med fingrarna eller en sked eller gaffel. Lägg kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbar botten. Häll sedan smeten ovanpå och bred ut den jämnt. Ställ in i frysen ca 3-4 timmar. Den ska få en ganska hård yta. Ta ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ den i kylen 1-1,5 timmar. När cheescaken är färdigfryst så kan du dekorera med ca 1 liter tunt skivade jordgubbar. Et voilà! 





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Glutenfri Sirapslimpa

Glutenfri Kladdkaka med kaffegrädde

Glutenfri Kladdkaka