Glutenfri Mandeltårta med äggkräm och chokladtopping

Ingredienser:

6 ÄGGVITOR
300 gram FLORSOCKER
375 gram MANDEL, grovmalen
1 tsk CITRONJUICE, färskpressad
1tsk VANILJPULVER

Äggkräm:
6 ÄGGULOR
1 1/2 dl GRÄDDE
180 gram SOCKER
1 krm VANILJPULVER
200 gram SMÖR

Topping:
100 gram CHOKLAD, riven

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Skilj äggulorna från äggvitan. Spara äggulorna till krämen.

Vispa äggvitorna. Häll i citronjuicen i början. Tillsätt sedan florsocker lite i taget. Vispa under tiden.

Tillsätt vaniljpulver. Vispa tills smeten blir luftig och fast som en marängsmet.

Rör i den grovmalda mandeln. Häll i smeten i en rund kakform (26 - 28 cm i diameter) helst avtagbar kant.

Grädda i ca. 30 minuter.

Låt svalna. Pressa ner ytan lite så den blir jämnare.

Äggkräm:
Häll äggulor, grädde, socker och vaniljpulver i en kastrull. Sätt kastrullen på låg värme och rör om tills krämen har tjocknat.

Låt krämen kallna i ett kallt vattenbad.

Häll den kalla krämen i en bunke och vispa med elvisp eller i köksmaskin. Tillsätt smöret lite i taget. Vispa i 3-4 minuter tills krämen blir luftig.

Bred ut krämen över mandelbotten och strö över riven choklad.

Låt tårtan kallna i minst en timme före servering.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Glutenfri Sirapslimpa

Glutenfri Kladdkaka med kaffegrädde

Glutenfri Blåbärspaj