Glutenfri Mandeltårta med äggkräm och chokladtopping
Ingredienser:
6 ÄGGVITOR300 gram FLORSOCKER
375 gram MANDEL, grovmalen
1 tsk CITRONJUICE, färskpressad
1tsk VANILJPULVER
Äggkräm:
6 ÄGGULOR
1 1/2 dl GRÄDDE
180 gram SOCKER
1 krm VANILJPULVER
200 gram SMÖR
Topping:
100 gram CHOKLAD, riven
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.Skilj äggulorna från äggvitan. Spara äggulorna till krämen.
Vispa äggvitorna. Häll i citronjuicen i början. Tillsätt sedan florsocker lite i taget. Vispa under tiden.
Tillsätt vaniljpulver. Vispa tills smeten blir luftig och fast som en marängsmet.
Rör i den grovmalda mandeln. Häll i smeten i en rund kakform (26 - 28 cm i diameter) helst avtagbar kant.
Grädda i ca. 30 minuter.
Låt svalna. Pressa ner ytan lite så den blir jämnare.
Äggkräm:
Häll äggulor, grädde, socker och vaniljpulver i en kastrull. Sätt kastrullen på låg värme och rör om tills krämen har tjocknat.
Låt krämen kallna i ett kallt vattenbad.
Häll den kalla krämen i en bunke och vispa med elvisp eller i köksmaskin. Tillsätt smöret lite i taget. Vispa i 3-4 minuter tills krämen blir luftig.
Bred ut krämen över mandelbotten och strö över riven choklad.
Låt tårtan kallna i minst en timme före servering.
Kommentarer
Skicka en kommentar